4. lokakuuta 2012

Washiteipeissäkin on eroja

Moni kyselee meiltä (syystäkin) mitä eroa on masking ja washiteipillä? Lienee paikallaan selvitys washiteippien eroista. Luvassa piitkä postaus havainnollistavin kuvin. Tärkeimmät tärpit on lihavoitu.

Washiteippejä
Washiteippi?
Washiteippi on yleisnimitys näille pehmeille taipuisille läpikuultaville teipeille. Sana washi tarkoittaa riisipaperia. Samasta teipistä käytetään myös nimityksiä: masking teippi, maskiteippi, japanilainen teippi, Japani-teippi, riisipaperiteippi, Kamoi teippi ja varmaan vielä jotain muitakin. Suomeen tuntuu vakiintuneen käyttöön eniten nyt tuo washiteippi-sana.

Masking teippi?
mt Masking teippi on se "the" washiteippi, josta koko pehmeiden teippien villitys Japanista aikanaan lähti liikkeelle ja on saavuttanut Suomenkin. Ja tiesittekö, että nämä upeat teipit on kehitetty kuluttajien toiveesta! Innokkaat japanilaiset kun olivat alkaneet värjäämään itse Kamoi Kakoshin tehtaan maalarinteippejä ja ryhtyivät sitten pyytämään että näitä tulisi valmiiksi värjättyinä myös myyntiin. Siitä se ajatus sitten lähti ja tiedättekin jo miten mahtavat valikoimat mt Masking teippejä onkaan olemassa! 
mt masking teippejä - washiteippejä siis myös :)

No, kun mt Masking tape on se alkuperäinen niin toki heillä on hallussaan myös paras laatu ja pisin kokemus näistä teipeistä. Siksi mt Masking teipit ovatkin washiteippien Rolls Royce - ehdoton nro yksi laadultaan monin tavoin. Tässä joitain perusteita:
1) Pitää hyvin, voit huoletta innostua teippaamaan enemmänkin ilman pelkoa että teippailusi löytyy yön jälkeen lattialta. Teippi jaksaa kannatella myös maltillista painoa kuten postikorttia, valokuvaa, julistetta jne.
2) Teippi on happovapaata joten ei vaurioita valokuviakaan - Teippaa vaikka albumisi :)
3) Teippi on todella pehmoista ja läpikuultavaa
4) Teipin painatusjälki on moitteetonta - Japanilainen laatu on vaan jotain huippua
5) Teippi ei jätä tahmaa kun otat sen pois - on ikäänkuin post-it tarralappu, tarttuu uudelleen niin pitkään kun on puhdas
6) Esim. juomalasin teippailut kestävät hyvin käsipesua

Ylläolevassa kuvassa näkee mitä astianpesukone tekee mt masking teipille - väri toki haalistuu rajusta pesusta, mutta liima on edelleen kuin uusi. Teippi lähtee mittamukista edelleen irti ja tarttuu uudestaan. Kyseessä on muuten mittamuki, jonka avulla olen tehnyt sokeri, vehnäjauho, kansi -pohjan, siis kaikkia aineita ainan sama määrä. Teippi toimii siinä hyvänä mittana!

Kakkosena washiteipeissä laadultaan tulee muut japanilaiset washiteipit. Näiden ominaisuuksiin pätee nuo samat kuin mt masking teippeihinkin, mutta pinnaltaan nämä ovat aavistuksen mattapintaisempia ja hieman paksumpia. Laadukkaita kuitenkin.

Japanilaiset washiteipit
  
Sitten mennään luokkaan "halvat kopiot". Eivät ole enää Japanissa valmistettuja washeja. Meiltäkin näitä löytyy puodistamme, mutta kerromme myös että eivät ole niin laadukkaita kuin nuo japanilaiset. Tässä näiden ominaisuuksista.
1) Sopii parhaiten askarteluun ja muuhun pienimuotoisempaan somistukseen. Tarttuu kyllä eri pinnoille, mutta älä innostu teippaamaan mitään suurta teippailutaideteosta seinällesi ennenkuin olet varmistanut että teippi todella jaksaa pysyä siinä edes yön yli. Ei todennäköisesti jaksa kantaa esim. postikortin painoa pidempään.
2) Teippi ei ole happovapaata joten valokuvia ei kannata teippailla näillä ainakaan pitkäksi aikaa
3) Teippi on kovempaa ja paksumpaa sekä tuntuma muovisempi kun vertaa Japani-washeihin
4) Teipin yleisilme ei ole välttämättä kovin siisti ja pieniä painatusvirheitä saattaa olla
5) Kuvioissa sitten löytyy kyllä laidasta laitaan :) Siksipä mekin näitä olemme puotiimme ottaneet.

mt masking tape siis tuo vaaleanpunainen teippi, ei-JPN washia on tuo vihreä
Yleisohjeena sanoisin, että suuriin teippauksiin kannattaa varmistaa että olet teippaamassa aidosti Japanilaisella washiteipillä. Vaikka paketin päällä lukisi että Japanese washi, niin ei se silti välttämättä ole Japanissa tehty. Jotkut valmistajat käyttävät termiä japanilainen washi kuvaamaan vain että kyseessä on nyt tällainen pehmeä teippi. 

O-ou, sähköteipit roikkuu.. Kuva: Oi mutsi mutsi -blogi
No entä muut teipit?
Ihanassa Oi mutsi mutsi -blogissa oli mainio esimerkki mitä tapahtuu kun innostuu teippailemaan sähköteipillä. Teippailu näytti tuolta yhden yön jälkeen. Huomaa kuitenkin postikortit jotka on teippailtu masking teipillä - nooou problem! Sähköteippi toimii varmasti joissain sisustusteippailuissakin mutta ainakin pystyseinä näyttää olevan sille melko haastavaa.
Kiitokset ja vilkutukset Mutsille kun sain kuvan täällä näyttää :) Alkuperäiseen postaukseen ja tilanneraporttiin pääset tästä.

Kuvioteipit?
Kuvioteipit, decoteipit, koristeteipit ovat muovista ja vastaavat kaikin tavoin ominaisuuksiltaan ihan sitä perinteistä (pakkaus)teippiä. Erikoisuutena ihanat värikkäät kuviot tai leikittelyä läpinäkyvyydellä. Näistäkin saa muuten tuunattua helposti pois lähteviä kun teippaa kuvioteipin alle mattavalkoista mt masking teippiä! Tämä loistava idea tuli eräältä ihanalta asiakkaaltamme Intohimona Askartelu -tapahtumassa. Kiitokset ja vilkutus vielä sinulle jos satut tätä lukemaan :)

Muovipintaisia kuvioteippejä
Toivottavasti ette ottaneet tätä postausta nyt minään vaahtoamisena. Haluan vaan että jos olet aloittanut teippailun näillä ei-japanilaisilla-washeilla ja ihmettelet mitä tämä hypetys washeista on, niin kantsii kokeilla aitoa japanilaista washia, etenkin the one and original mt masking teippiä :)

Teippailemisiin!


14 kommenttia:

 1. Juu, ero on huomattava kun on aluksi tutustunut MT-merkkisiin niin muiden laatu ei piisaa. Rullat ovat venkuroita ja viimeistelty tyyli puuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan :) Tuo olikin hyvä ilmaus että viimeistelty tyyli puuttuu!

   Poista
 2. Allekirjoitan myös, teipeissä on hurjia eroja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on ihan jo se eka näppituntuma (siis konkreettinen sellainen) millä heti huomaa eron :)

   Poista
 3. Kiitos ja kumarrus vinkkikiitoksista ja vilkutuksesta. Tokihan tätä luen. Teippivillitys on sen verran villinnyt minut, että olen myös huomannut teippien erot, kyllä sen todellakin huomaa.
  Terveisin Marika, "se ihana asiakas" (lämmittipä mieltä tuo ilmaus)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kyllä kuulla etten ole yksin näiden kokemuksieni kanssa :)

   Mukava juttu että sain kiitokset välitettyä vielä tätäkin kautta! Messujen parasta antia on aina asiakkaiden kanssa jutustelu ja hei, sainhan mä sulta (+ ystävältäsi) ton teippivinkin lisäksi ne upeat koruvinkitkin ;)

   Poista
 4. Kiitos avartavasta postauksesta! Onpa hyvä tietää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Juu, ajattelin että kun näitä teippejä on monenlaisia niin hyvä vähän avata mitä mikäkin tarkoittaa :)

   Poista
 5. Piti palata tähän tekstiin nyt kun uutta tilausta suunnittelen ja teippejä valitsen. Auttoi ja valaisi valinnan vaikeutta.

  VastaaPoista
 6. Kiitos tästä! Ei ole lainkaan vaahtoamista vaan tosi hyvää tietoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu :) Selkeyttäähän tämä ainakin Teippitarhan teippivalikoimien laatu- ym. eroja :)

   Poista

Kiva kun jätät kommentin!