7. joulukuuta 2012

Paperipilli-himmeli

Oletteko tehneet koskaan perinteistä himmeliä oljista? Minä olen. Se oli kivaa puuhaa, mutta hidasta ja kun ne oljet kuitenkin napsahtelivat rikki.. Oikaistaanpa sitten hiukan ja otetaan olkien tilalle paperipillit!

Paperipilli ei napsahtele rikki ja pillin suuremman suuaukon takia langan pujotuskin sujuu sukkelaan! Lankaa voi kiristää pelkäämättä, että vaivalla kasattu himmeli repeilee. Helppoa ja nopeaa! Käytin näissä vinoraita harmaa & isot valkoiset pallot musta paperipillejä.

Miten tuo perushimmeli sitten kootaan? 
Tarvitset 12 paperipillin pätkää. Mikäli haluat tehdä neliönmuotoisen himmelin, leikkaa 12 yhtäpitkää pätkää. Ylläolevassa kuvassa tuohon suurimpaan mustaan pallokuvioiseen himmeliin leikkasin paperipillin puoliksi. Pienempään vinoraitaiseen taas aina kolmeen osaan. Edessä oleva himmeli on taas vähän kuin timantti (tosin vain neljäkulmainen) ja siihen käytin 4 pitkää (puolikas paperipilli) ja 8 lyhyttä (kolmasosa pillistä) pillinpätkää.

Lisäksi tarvitset luonnollisesti lankaa ja neulan.

Alla ohjeita miten kokoat tuon "timantti-himmelin"


1. Ota ensin piiitkän pitkä lanka ja pujota sen neulaan.
2. Pujota kolme lyhyttä pilliä lankaan ja muodosta niistä kolmio
3. Pujota kaksi lyhyttä pilliä lankaan ja kiinnitä tekemääsi kolmioon
4. Pujota kaksi pitkää pilliä lankaan ja kiinnitä siihen edelliseen kolmioon
5. Pujota yksi lyhyt ja sitten pitkä pilli lankaan ja kiinitä taas edelliseen kolmioon
6. Pujota yksi pitkä ja sitten lyhyt pilli lankaan ja kiinnitä myös edelliseen kolmioon
7. Pujota viimeinen pilli lankaan

Kuvassa olevat nuolet havainnollistavat vielä pujottelujärjestystä. Pujottelutuokion jälkeen pillipätkien tulisi olla tuossa muodossa. Kuvaan on myös merkattu mitkä pillit muodostavat minkäkin osan himmelistä. Näinollen voit tehdä eri mallisia himmeleitä muokkaamalla aina yhtä neljän sarjan pillien mittaa. 
x = himmelin ylin osa
xx = himmelin ulkoreuna
ei merkkiä = himmelin alaosa


Yhdistä pillit sitten himmeliksi. Yhdistä eka 1-kohdan langat toisiinsa (himmelin aloitus- ja lopetuskohdat). Yhdistä sitten 2-kohta sormillasi ja pujota lopetuskohdan lankaa nyt muodostuneen himmelin alakärkeen ja sieltä sitten uudestaan yläkärkeen -> himmeli on nyt muodossaan ja saat langoista vielä kiinnityksen.

Shine bright like a diamond...
Valmista on :)

Erityiskiitokset vielä teille kivat messukamut jotka kysyitte paperipilleistämme että voisko näistä tehdä himmelin - siitähän se idea nimittäin sitten lähti :) Ja nyt voin sanoa varmasti että kyllä voi :)

4 kommenttia:

 1. Mulla oli ihan sama idea mielessä :) Eilen ostin paperipillit. Viime vuonna jo suunnittelin. Nytpä näin, miten ne onnistuu!

  VastaaPoista
 2. :) Joo, näillä himmeli valmistui kyllä käden käänteessä - jos vertaa olkihimmeliin. Mukavia himmelin askarteluja sinulle :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä täytyy nostaa nyt kädet suosiolla pystyyn ja todeta että toiset ne vaan osaa, voi hyvää päivää että on TAITAVAA :)

  VastaaPoista
 4. Älä suotta nosta käsiä pystyyn :) Näillä pilleillä on hyvä aloittaa himmelin teko - on huomattavasti helpompaa kuin oljilla :)

  VastaaPoista

Kiva kun jätät kommentin!