30. heinäkuuta 2017

Brush lettering eli sivellintekstaustusseista

Brush lettering, modern calligraphy eli sivellintekstaus on vienyt teippitarhurin mennessään tänä kesänä..

Tekstasin tämän Aquash säiliösiveltimellä (M-koko) ja Royal India musteella
..niinpä Teippitarhan valikoimiinkin on otettu nippu tusseja joilla tekstata kortteja, julisteita, kalenteria jne.Ylläolevassa kuvassa tämänhetkiset erimalliset sivellintussimme - sama teksti kirjoitettuna A4:lle näillä eri tusseilla. Löydät kaikki Kynät ja tussit kategoriasta.

Sitten tarkempaa tietoa kynistä..

Aquash Pentel säiliösivellin, eri kokoja (F = fine, M = medium, L = large)

Säiliösivellin on kuin vesivärisivellin mutta vain kätevämpänä. Neste kun pysyy kynän mukana. Kynää puristamalla voit säätää kuinka märkää jälkeä haluat. Kynän kärki on siis sivellin, ei huopaa.

Voit täyttää kynän säiliön vedellä ja ottaa kynän kärkeen väriä vesivärinapista, tombow-tussista ym. Mikäli otat värin tombowsta, suttaa tombowlla vaikka minigrip-pussin päälle (tai muu liukaspintainen materiaali) ja ota väri säiliösiveltimeen siitä. Tällä tekniikalla voit tehdä myös blendausta, eli vaihtaa väriä kesken kirjaimen, tai kirjainten välillä jne. Mikäli haluat käyttää pääosin mustaa, voit täyttää säiliön musteella kuten valikoimamme Royal India musteella ja jopa laimentaa sitä hieman vedellä.


Kuvan teksti on kirjoitettu vedellä täytetyllä Aquash vesisäiliökynällä, koko F, ja värinä meidän metallinhohtoiset Yasutomo vesivärit Japanista. Varjostukset Fudenosuke kovakärkinen tussi.

Tässä käytin Aquash säiliökynää koossa F ja vesisäiliöllä. Värinä oli musta Tombow. Julisteen koko on A4. Tämä F tai M-kokoinen Aquash säiliökynä on aika sopiva A4 koon julisteisiin jos tulee useampia sanoja. Mikäli tekstaat vain pari isoa sanaa, tällöin koko L olisi toimiva.

Säiliökynän käyttö vaatii jo asteen harjaantuneempaa kättä jotta saat siistiä jälkeä aikaan. Mutta älä lannistu vaikka tekstaaminen tällä tuntuisi mahdottomalta - tämä on mainio myös harjoitteluun. Kun sitten siirryt näiden isojen kynien jälkeen pienempiin kyniin, hallitset ne jo paljon paremmin. Lisäksi koska kyseessä sivellinkynä (ei huopa), ei kärki kärsi vaikka harjoittelisit tekstausta vaikka karkeaan sanomalehteenkin. 

Tombow dual brush pen kynä, ABT

Tombow brush pen on the sivellintussi jota some hehkuttaa. Eikä suotta, tällä on mukava tekstata astetta suurempaa tekstiä. Tussin toisessa päässä on leveä sivellinpää ja toisessa kapeampikärkinen luotikärki. Tussin materiaali on huopaa, joten mitä sileämpi paperi, sitä parempikuntoisena tussisi pysyy. 


Tombow on vesiliukoinen hajuton tussi ja toimii tässä blendaus tekniikassakin mainiosti. Yllä yksi esimerkkitapa blendauksesta: 
  • Kirjoita haluamasi teksti vaaleanharmaalla
  • Kirjoita päälle haluamallasi värillä tekstin yläosaan (tai keskelle jne.), kuvassa käytin vaaleanpunaista
  • Kirjoita tekstin alaosaan toisella värillä, kuvassa violettia
  • Ota tombow blender, 'sekoittajakynä' ja tussaa näiden kahden värin saumakohtaa tällä blenderillä --> värit sekoittuvat toisiinsa kauniisti ja selvä raja häviää
Jätin tästä tuon Y-kirjaimen alaosan värittämättä jotta näette sen harmaan tuolta tekstin takaa :)

Fudenosuke brush pen & Pentel arts sign pen brush

Fudenosuke brush pen pehmeä kärki ja Pentel arts sign pen brush ovat molemmat näppäriä huopakärkisiä vesiliukoisia tusseja pienten tekstien tekstaukseen sivellintekniikalla. Fudenosuke on tähän Penteliin verrattuna astetta laadukkaampi, mutta sitä löytyy vain mustana. Näin ollen mikäli kaipaa pienikärkistä värikästä sivellintussia ovat nämä Pentelin brushpenit oikein hyviä. Näitä tusseja käytän pienten tekstien kirjaamiseen tai jos kirjoitettavaa on paljon (esim. korttiin pidempi teksti). Plannereille nämä tussit ovat varmasti todella mainiot.

Sivellintekstaus kirjoitettu Fudenosuke pehmeäkärkisellä (kuvan ylempi tussi) ja tikkukirjoitus koristeluineen Fudenosuke kovakärkisellä (kuvan alempi tussi). Tämä tussipari on yksi eniten käyttämiäni. Tällä koolla on myös sivellintekstauksen harjoittelu helpointa tai tarkemmin kerrottuna, tällä saa helpoiten kauniinnäköistä jälkeä aikaan. Käsi kun ei näiden kanssa tarvitse vielä niin paljon hallintaa verrattuna noihin isompikärkisiin tusseihin.

Sharpie sivellintussi

Mikäli tarvitset vedenpitävää sivellintussia, on tämä Sharpie brush pen etsimäsi. Tussin kärki on melko iso, jopa tombowta suurempi. Kärki on huopaa. 


Kuvasta näet kokoerot näiden kolmen sivellintussin kesken. Sharpieta käytän jos on tarve vedenpitävälle tekstille tai jos haluan voimakkaan lopputuloksen. Sileällä pinnalla Sharpiella tulee myös kaunista tummuusasteen vaihtelua, kuten myös Tombowlla.  

Paperi sivellintekstauskynille

Huopakärkiset tussisi kiittävät kun käytät tekstaamiseen mahdollisimman sileä-/liukaspintaista paperia. Esim. lasertulostukseen tarkoitettu premium paperi toimii näille tusseille hyvin. Perus A4 tulostinpaperilla hajotat huopäkärkiset tussit pikkuhiljaa joten käytä sitä paperia vain hätätilanteissa. Aquash säiliösiveltimellä voit taas tekstata huoletta karheillekin pinnoille, mm. sanomalehti toimii hyvänä ja ilmaisena harjoituspaperina :)


Aquash säiliösivellin M musteella ja fudenosuke pehmeä & kovakärkinen tussi

Sivellintekstaustekniikka

Sivellintekstauksen perusoppi on: paina alasvedossa ja kevennä ylösvedossa. Tombown sivuilta löydät pienen oppaan sivellintekstaukseen sekä harjoitussivut tulostettavaksi Fudenosukelle sekä Tombow dual brush penille. Näillä pääset mukavasti alkuun :)  

Sivellintekstaus on kiva harrastus - ei vaadi suurtaa satsausta tarvikkeisiin tai aikaan eikä ole sidottu tiettyyn paikkaan. Itse olen harjoitellut sivellintekstausta nyt hieman päälle kuukauden ja harjoiteltavaa toki vielä riittää :) Onneksi jotain edistymistäkin on tapahtunut jos vertaa tekstaukseeni ennen sivellitekstauksen aloittamista :D Teippailemisiin!

PS: Tuotelinkkiä klikkaamalla pääset tuotteeseen, mutta jos et näe tuotteessa 'lisää ostoskoriin'-ikonia, tarkoittaa se sitä että juuri se tuote on juuri sillä hetkellä valitettavasti lopussa 


1 kommentti:

Kiva kun jätät kommentin!